19:00-19:15 Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α.Ελευθέριος Λαβδάς Μη συνεργάσιμοι αλλά και συνεργάσιμοι ασθενείς σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας https://youtu.be/_M7UJkJAcQ4?t=2652
Στην παρουσίαση μου αρχικά θα αναφέρεται ο τρόπος επιλογής της σχολής μου και η δημιουργία μηχανογραφικού δελτίου. Στην συνέχεια, περιγράφεται το πρόγραμμα σπουδών ως προς το θεωρητικό και εργαστηριακό κομμάτι, καθώς και η κλινική άσκηση που συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμά μας. Επιπροσθέτως, τονίζω την σημαντικότητα της πρακτικής άσκησης κατά την διάρκεια σπουδών. Τέλος, κατατίθεται η εμπειρία που αποκόμισα από την πρακτική άσκηση και η άποψη μου για την άσκηση του επαγγέλματος.
19:25-19:35 Κωνσταντίνος Κάνδηλας Επιλογή μεταξύ πρακτικής άσκησης και θεωρητικών μαθημάτων: φέρνουν το ίδιο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα; Περισσότερα...
Στην παρουσίαση της εργασίας μου αναφέρομαι στην ουσιαστική βοήθεια που μας παρέχει η πρακτική άσκηση όσον αφορά στην προετοιμασία μας για την μετέπειτα αναζήτηση εργασίας σε κάποιον από τους τομείς της ακτινολογίας και αν θεωρείται επαρκής. Ακόμη διατυπώνω την άποψή μου και συγκρίνω την αντικατάσταση της πρακτικής άσκησης με την επιλογή των δύο νέων θεωρητικών μαθημάτων. Τέλος αναφέρομαι στις εμπειρίες που μου πρόσφερε η κλινική και η πρακτική άσκηση κατά τη φοίτησή μου.
Η ομιλία μου έχει τίτλο “ακτινογραφική ποιότητα και αιτίες απόρριψης ακτινογραφιών” και αφορά τους λόγους για τους οποίους μια ακτινογραφία μπορεί να θεωρηθεί μη διαγνωστική και κατ΄επέκταση να χρειαστεί επανάληψη, πόσο επιβλαβές είναι αυτό για τους ασθενείς και κατά πόσο φέρουν ευθύνη οι τεχνολόγοι. Μέσα στην ομιλία περιλαμβάνονται έρευνες από νοσοκομεία του εξωτερικού και προσδιορίζεται το Reject Rate και οι λόγοι απόρριψης κάτω από διάφορες συνθήκες και παραμέτρους. Θα μιλήσουμε για την αρχή της ALARA και πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση της ποιότητας στην κλινική ακτινολογία.
Στη συγκεκριμένη παρουσίαση αναλύεται ο ρόλος του τεχνολόγου ακτινολόγου στη διαχείριση των παιδιατρικών αρρώστων στην ακτινοθεραπεία. Γίνεται λόγος για τον τρόπο με τον οποίο ο τεχνολόγος ακτινοθεραπείας προσεγγίζει τον παιδιατρικό άρρωστο, καθώς συχνά δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος. Επιπροσθέτως, παρουσιάζονται τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται κατά την ακτινοθεραπεία του παιδιατρικού αρρώστου, τα στοχαστικά και μη στοχαστικά αποτελέσματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διεκπεραίωση των ακτινοθεραπειών και για τα διαγνωστικά επίπεδα αναφοράς στους συγκεκριμένους ασθενείς. Τέλος, θίγεται το θέμα της δοσιμετριας στους επαγγελματίες τεχνολόγους που εργάζονται σε ένα παιδιατρικό τμήμα ακτινοθεραπείας και οι κανόνες ακτινοπροστασίας που θα πρέπει να ακολουθούνται.
Για την επίτευξη της μείωσης της δόσης ακτινοβολίας που λαμβάνει ο ασθενής κατά την απόδοση της θεραπευτικής δόσης που αποδίδεται με τις μέχρι τώρα συμβατικές τεχνικές θεραπείας για καρκίνο, η εφαρμογή της Νανοϊατρικής δείχνει πολλά υποσχόμενη στους ερευνητές. Άραγε η εφαρμογή της Νανοϊατρικής σε συνδυασμό με τεχνικές που αποδίδουν θεραπεία με ή χωρίς απόδοση ιοντίζουσας ακτινοβολίας, θα επιτύχει στο μέλλον τους στόχους θεραπείας καρκίνου ακόμα και κατά τη διαχείριση ακτινοάντοχων ή υποξυκών καρκινικών όγκων ενώ παράλληλα μπορεί να προστατεύσει τους υγείες ιστοί των οργάνων που έχουν υποστεί τη καρκινική βλάβη;
Το πρώτο σκέλος εστιάζει σε οδηγίες που δίνονται στους ασθενείς και στα συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ το δεύτερο σε κανόνες που πρέπει να τηρεί το προσωπικό μιας μονάδας θεραπείας με ραδιοφάρμακα. Όλα αυτά στοχεύουν στην αποφυγή ατυχήματος ραδιομόλυνσης και για την ασφάλεια του κοινού και του προσωπικού ενός εργαστηρίου πυρηνικής ιατρικής.
Το πρώτο σκέλος εστιάζει σε οδηγίες που δίνονται στους ασθενείς και στα συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ το δεύτερο σε κανόνες που πρέπει να τηρεί το προσωπικό μιας μονάδας θεραπείας με ραδιοφάρμακα. Όλα αυτά στοχεύουν στην αποφυγή ατυχήματος ραδιομόλυνσης και για την ασφάλεια του κοινού και του προσωπικού ενός εργαστηρίου πυρηνικής ιατρικής.
Η εργασία μου αναφέρεται στην υπολογιστική τομογραφία αορτής ή αλλιώς αορτογραφία. Αναφέρονται οι ενδείξεις και αντενδείξεις για την εξέταση η τοποθέτηση και η προετοιμασία του ασθενούς, τα πρωτόκολλα ,η επεξεργασία των δεδομένων, η ακτινοπροστασία καθώς και το τι μπορεί να κάνει ο τεχνολόγος για να βελτιστοποιήσει αυτά τα πρωτόκολλα. Επίσης αναφέρονται και τα ακτινολογικά ευρήματα της εξέτασης.
20:45-20:55 Μανώλης Αρετούλης – Χριστόδουλος Μελιανός https://youtu.be/_M7UJkJAcQ4?t=9301 Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας για την απεικόνιση του χόνδρου των αρθρώσεων: συμβατικές και εξειδικευμένες ακολουθίες παλμών Περισσότερα...
Μέσα από αυτή την εργασία, η οποία αποτέλεσε και το θέμα της διπλωματικής εργασίας σε συνεργασία με το συνάδελφό μου και προσωπικό φίλο Χριστόδουλο Μελιανό θα γίνει προσπάθεια απαρίθμησης αφενός των συμβατικών και αφετέρου των πιο εξειδικευμένων ακολουθιών σε ένα σύστημα Μαγνητικής τομογραφίας για την απεικόνιση του χόνδρου των αρθρώσεων. Στις αρχικές ενότητες γίνεται αναφορά στα ιστορικά γεγονότα μέχρι την ανακάλυψη και την δημιουργία ενός Μαγνητικού Τομογράφου, τις βασικές αρχές που τον διέπουν , τα τεχνικά σφάλματα που πιθανόν να συναντήσει ο υπεύθυνος εξέτασης αλλά και τρόπους που μπορεί να τα εξαλείψει. Μπαίνοντας στο κυρίως θέμα αυτής της έρευνας πραγματοποιείται μια κατηγοριοποίηση των ακολουθιών απεικόνισης του χόνδρου και ενδελεχής ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της εκάστοτε ακολουθίας.
Τα συστήματα της Μαγνητικής Τομογραφίας υψηλού πεδίου που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πράξη, κλήθηκαν να αντικαταστήσουν Μαγνητικούς Τομογράφους 1.5 Τ, οι οποίοι και αποτελούν την πλειοψηφία των εν λειτουργία μαγνητικών Τομογράφων. Το ζητούμενο της αλλαγής: Καλύτερες εικόνες, ταχύτερες εξετάσεις, νέες δυνατότητες και προοπτικές.
Το αντικείμενο της παρούσας ομιλίας είναι η περιγραφή της διαδικασίας για την πραγματοποίηση μιας ορθής από άποψη τεχνικής και τοποθέτησης, πανοραμικής ακτινογραφίας. Αρχικά, θα αναφερθεί συνοπτικά ο ορισμός της τεχνικής, ο τρόπος παραγωγής της εικόνας, καθώς και, περιληπτικά, η ανατομία του χρησιμοποιούμενου μηχανήματος. Έπειτα, θα αναλυθεί ο σωστός τρόπος τοποθέτησης, καθώς και συχνά σφάλματα κατά την τοποθέτηση και την προετοιμασία του εξεταζόμενου για την εξέταση. Τέλος, θα αναφερθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου. Η ομιλία είναι βιβλιογραφική.
Το θέμα μου έχει να κάνει με τις σύγχρονες απεικονίσεις της καρδιάς με αξονικό τομογράφο. Κυρίως αναφέρομαι στις τεχνικές απεικόνισεις και στις δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει το Aquilion one Τoshiba έτσι ώστε η αξονική στεφανιογραφία να καθιερωθεί ως εξέταση εκλογής.
Οι επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται με την ιοντίζουσα ακτινοβολία πρέπει να έχουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό για να αποφύγουν πιθανούς κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση του βαθμού γνώσης και ενημέρωσης των κανόνων Ακτινοπροστασίας καθώς και του κινδύνου από τη χρήση ακτινοβολίας σε ιατρικές εφαρμογές, στους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν ενεργά ή παρίστανται στα διάφορα τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Πρόκειται για μία προοπτική μελέτη συσχετίσεως και η συλλογή των δεδομένων έγινε με ειδικό για τη μελέτη ερωτηματολόγιο. Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 210 άτομα ηλικίας 44,7±9,1 έτη. Σε σύνολο 23 ερωτήσεων γνώσεως, οι συμμετέχοντες απάντησαν σωστά σε 6,4±2,6 ερωτήσεις. Οι παράγοντες πρόβλεψης των σωστών απαντήσεων ήταν το ανδρικό φύλο (β=-1,034, p=0,004), η επαφή με απεικονιστικές εξετάσεις των ασθενών που χρήζουν ιοντίζουσα ακτινοβολία (β=0,496, p=0,007), η συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά την ακτινοπροστασία (β=-0,918, p=0,014), ο αριθμός άρθρων σχετικά με την ακτινοπροστασία (β=0,720, p=0,001) και η γνώση της αρχής της βελτιστοποίησης ALARA (β=-3,391, p=0,001). Προτείνεται να περιλαμβάνεται μάθημα ακτινοπροστασίας στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών όλων των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάσμα της γνώσης που παρατηρείται σήμερα στην κλινική πρακτική.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy