Πανδημία

Ακτινοθεραπεία αρρώστου με Γραμμικό επιταχυντή κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19



Οι άρρωστοι που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία ως ογκολογικοί ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως απαραίτητο να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες απολύμανσης του χώρου.

Σκοπός των οδηγιών που ακολουθούν είναι η προστασία τόσο του τεχνολόγου ακτινοθεραπείας  άλλα και των αρρώστων που ανήκουν σε μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες που οφείλουμε να προστατεύσουμε σε αυτή τη διπλή μάχη που δίνουν.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  1. Τακτοποίησε την αίθουσα θεραπείας και το χώρο χειριστηρίου, αφαιρώντας τα μη απαραίτητα αντικείμενα ώστε να μειωθούν οι εστίες μόλυνσης και η απολύμανση του χώρου να είναι ευκολότερη και ταχύτερη.
  2. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα αποδυτήρια ασθενών. Ανάλογα με τον σχεδιασμό του τμήματος σκέψου την καλύτερη δυνατή λύση έτσι ώστε οι άρρωστοι να μην συναντιόνται στα αποδυτήρια και να μην αφήνουν τα ρούχα τους σε θέση που τα είχε αφήσει ο προηγούμενος. Π.χ μπορείς να αφαιρέσεις καθίσματα που τυχόν υπάρχουν. Ιδανικά, ενημερώστε το συνεργείο καθαρισμού να απολυμαίνει συνεχώς τα αποδυτήρια. Ζήτησε οι άρρωστοι να φέρνουν καθημερινά  μια νέα πλαστική σακούλα (για μια χρήση μόνο) για να φυλάσσουν τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα.
  3. Ενημέρωσε τους αρρώστους να ακολουθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα των θεραπειών τους ώστε να αποφεύγεται η ταυτόχρονη παραμονή με άλλους αρρώστους στην αίθουσα αναμονής. Σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ζήτησε από αρρώστους και συνοδούς να περιμένουν σε εξωτερικό χώρο.
  4. Προσπάθησε οι ενημερώσεις και οι οδηγίες προς τον άρρωστο και τους συνοδούς να είναι σύντομες και περιεκτικές διατηρώντας αποστάσεις τουλάχιστον  1,5-2 μέτρα.
  5. Φρόντισε η προσέλευση και αποχώρηση του αρρώστου και του προσωπικού στο τμήμα να είναι ελεγχόμενη από τις εισόδους που προβλέπονται για τον καθένα (π.χ αποδυτήρια ασθενών).
  6. Επέτρεψε την είσοδο ενός και μόνο συνοδού και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
  7. Διατήρησε επαρκή αερισμό στις αίθουσες και όπου αυτό δεν είναι εφικτό επιβεβαίωσε μέσω της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου την άρτια λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
  8. Τόνισε τη χρησιμότητα της καθημερινής θερμομέτρησης αρρώστων και προσωπικού πριν μπουν στο τμήμα, και σε περίπτωση αλλαγής της θερμοκρασίας του σώματος να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.
  9. Απέφυγε τις άσκοπες μετακινήσεις στο χώρο  νοσοκομείου και προτίμησε τη  τηλεφωνική επικοινωνία/συνεργασία όταν είναι εφικτή.
  10. Αν δεν υπάρχει ειδική φιάλη spray για το απολυμαντικό, χρησιμοποίησε οικιακής χρήσης φιάλη ώστε να έχεις ευκολότερη και ταχύτερη απολύμανση. Συμβουλεύσου την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων  του νοσοκομείου σου.
  11. Περιόρισε στο ελάχιστο ή απόφυγε τη χρήση του κινητού σου τηλεφώνου. Είναι άδηλη πηγή μόλυνσης.
  12. Για να διαφυλαχθεί το αξιόμαχο του τμήματος, να οργανώσετε ομάδες εργασίας ώστε να μην έρχεστε σε επαφή με όλους τους συναδέλφους παρά μόνο με την ομάδα σας.
  13. Τήρησε τα  μέτρα του ΕΟΔΥ, των σχετικών πολιτικών τμήματος, των οδηγιών της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Επιτροπής Διαχείρισης Αποβλήτων του Νοσοκομείου.

ΣΤΑΔΙΟ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ – ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΡΡΩΣΤΟΥ

  1. Εξασφάλισε ότι ο άρρωστος προσέρχεται καθημερινά φορώντας μάσκα.
  2. Κατά την είσοδό του αρρώστου στο θάλαμο θεραπείας φρόντισε να απολυμάνει τα χέρια του με αντισηπτικό που θα βρίσκεται στην είσοδο του θαλάμου.  Ο άρρωστος ενδέχεται να ακουμπήσει με τα χέρια του (κύρια οδός διασποράς) το κρεβάτι θεραπείας και τυχόν συστήματα ακινητοποίησης άλλα και εσένα που θα τον/την βοηθήσεις στην τοποθέτηση και αποχώρηση τους.
  3. Πλύνε ή απολύμανε σχολαστικά τα χέρια  σου. 
  4. Φόρεσε μάσκα και γάντια μιας χρήσης.
  5. Ιδιαίτερη προσοχή στους αρρώστους με τραχειοστομία. Ενδέχεται αντανακλαστικά να αποχρέμψουν αερόλυμα. Ακολούθησε τα μέτρα προστασίας που αφορούν στην προφύλαξη από  αερογενή διασπορά.   https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/covid-19-xoroi-paroxis-ypiresion-ygeias.pdf και συμβουλέψου την Επιτροπή Νοσοκ. Λοιμώξεων του νοσοκομείου σου.

ΣΤΑΔΙΟ 2: ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

Ιδιαίτερη προσοχή στο στάδιο αυτό: Kατά την τοποθέτηση του αρρώστου είναι αναγκαίο να εκτελεστούν οι απαραίτητοι χειρισμοί, που απαιτούν επαφή με το σώμα του, πρακτική που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης και τον τεχνολόγο και τον άρρωστο.

  1. Κάλυψε το κρεβάτι του γραμμικού επιταχυντή με χαρτί μιας χρήσης
  • Α. Εάν είστε 2 τεχνολόγοι ακτινοθεραπείας  διατηρήστε την κατανομή των εργασιών με τον έναν να τοποθετεί τον άρρωστο (ένας ασχολείται ΜΟΝΟ με εργασία που απαιτεί επαφή με τον άρρωστο-και ακινητοποίηση) και τον άλλο τεχνολόγο να χειρίζεται το μηχάνημα θεραπείας και την κονσόλα χειρισμού (ΜΟΝΟ συσκευές και μηχανήματα).

Β. Σε έκτακτη περίπτωση  που βρεθείς να εκτελείς τη θεραπεία μόνος/η σου, για ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μόλυνσης, χρησιμοποίησε δυο ζευγάρια γάντια. Αφαίρεσε το ένα ζευγάρι βγαίνοντας από το θάλαμο θεραπείας και με το καθαρό  ζευγάρι χειρίσου την κονσόλα.

  • Πέταξε με προσοχή τα γάντια που αφαιρείς στον κάδο που έχει υποδείξει η Επιτροπή Νοσοκ. Λοιμώξεων. 
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και γενικότερα στο χώρο του χειριστηρίου, περιόρισε τον αριθμό των συνεργατών στον απολύτως απαραίτητο.

Μην ξεχνάς να κρατάς αποστάσεις ακόμα και μεταξύ συναδέλφων (οποιοσδήποτε είναι εν δυνάμει φορέας).

ΣΤΑΔΙΟ 3: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

  1. Φορώντας γάντια απολύμανε τα σημεία/επιφάνειες που ήρθες σε επαφή κατά την ετοιμασία του αρρώστου για θεραπεία.
  2. Απολύμανε τα συστήματα ακινητοποίησης και τις ατομικές ακινητοποιήσεις των αρρώστων συμφώνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου σου.
  3. Φύλαξε τις μάσκες ακινητοποίησης και τις ατομικές ακινητοποιήσεις κάθε αρρώστου σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα. Πρόσεξε οι ακινητοποιήσεις αυτές να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους .

Φρόντισε κατά το δυνατόν να:

  1. Εφοδιαστείς με γάντια με μακριά μανσέτα ώστε να καλύπτονται τα μανίκια της ποδιάς σου πάνω από τους καρπούς.
  2. Προμηθευτείς και να  χρησιμοποιήσεις  εξοπλισμό ατομικής προστασίας π.χ προσωπίδες ή τουλάχιστον προστατευτικά γυαλιά και μάσκα υψηλής προστασίας όταν διενεργείς θεραπεία πνευμόνων καθώς η απόσταση που έχεις από τον άρρωστο ο οποίος ενδέχεται να βήξει είναι πολύ μικρή ή  σε αρρώστους με τραχειοστομία.
  3. Εφοδιαστείς ποδιά μιας χρήσης τύπου χειρουργείου που να δένει στο πίσω μέρος. Προσοχή ιδιαίτερη κατά την αφαίρεσή της, καθώς εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος της μόλυνσής σου.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

  • ΠΛΕΝΕΙΣ ΧΕΡΙΑ   ΦΟΡΑΣ ΜΑΣΚΑ   ΦΟΡΑΣ ΓΑΝΤΙΑ
  • ΒΓΑΖΕΙΣ ΓΑΝΤΙΑ    ΒΓΑΖΕΙΣ ΜΑΣΚΑ   ΠΛΕΝΕΙΣ ΧΕΡΙΑ   
  • ΠPΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΑΦΑΙΡΕΙΣ ΤΗ ΜΑΣΚΑ- Η πρόσθια επιφάνεια της μάσκας θεωρείται μολυσμένη – ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΓΓΙΖΕΙΣ. Λύσε τα κορδόνια της μάσκας, αρχικά το κάτω και έπειτα το πάνω κορδόνι. Τέλος την πετάς με προσοχή  στον κάδο  μολυσματικών .
  • ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΦΟΡΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/PPE-donning-doffing.pdf

ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟ – ΟΥΤΕ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ/ΑΠΟΛΥΜΑΝΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΟΥ συχνά και μετά από κάθε αφαίρεση μάσκας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *