Πανδημία

Πανδημία COVID-19: Εξέταση ασυμπτωματικού αρρώστου στον Υπολογιστικό Τομογράφο

Η νόσος COVID -19 μεταδίδεται και πριν το κρούσμα να εκδηλώσει κλινικά συμπτώματα (αυτό την καθιστά ιδιαίτερα ύπουλη) .

ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Για αυτό πρέπει όλοι οι άρρωστοι που προσέρχονται για αξονική τομογραφία να αντιμετωπίζονται με μέτρα προστασίας σαν να ήταν πάσχοντες από την νόσο.

Αυτό θα συμβάλλει  ουσιαστικά στο να κρατήσει τους τεχνολόγους ακτινολόγους υγιείς, ώστε να μπορέσει το τμήμα του Υπολογιστικού Τομογράφου να μείνει όρθιο  στην μάχη αυτή.

Στάδιο 1: Υποδοχή αρρώστου και προετοιμασία χώρου

  • Φρόντισε η προσέλευση και αποχώρηση του αρρώστου και του προσωπικού στο τμήμα να είναι ελεγχόμενη και μόνο από την κεντρική είσοδο μετά συνεννόησης.
  • Διασφάλισε ότι κάνεις δεν θα εισέρχεται στον χώρο του τμήματος  χωρίς να του επιτρέπεται και χωρίς να έχει απόλυτα συγκεκριμένο λόγο.
  • Μην επιτρέπεις την αναμονή του αρρώστου στο χώρο του τμήματος.
  • Επιβεβαίωσε  ότι έχει προηγηθεί αιτιολόγηση κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης-ως επείγουσα και αναπόφευκτη- από τον υπεύθυνο γιατρό ακτινολόγο του τμήματος.
  • Ενημέρωσε  τον παραπέμποντα ιατρό ότι δεν θα επιτρέπεται στον άρρωστο η είσοδος στο χώρο του τμήματος και στον εξεταστικό χώρο αν δεν φορά  την κατάλληλη μάσκα σύμφωνα με τις οδηγίες μεταφοράς αρρώστων της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ).
  • Απολύμανεπλύνε τα χέρια σου.
  • Φόρεσε χειρουργική μάσκα και γάντια μιας χρήσης για να παραλάβεις το παραπεμπτικό εξέτασης, έλεγξε το, για να κάνεις τις ακόλουθες ενέργειες.
  • Διασφάλισε ότι έχουν απομακρυνθεί εκτός εξεταστικού θαλάμου το καρότσι ή το φορείο.

Στάδιο 2. Διενέργεια εξέτασης (Ο άρρωστος εισέρχεται στον χώρο εξέτασης)

  • Κάλυψε  το εξεταστικό τραπέζι του υπολογιστικού τομογράφου με  χαρτί μιας χρήσης
  • Αφαίρεσε από τον άρρωστο όποια μεταλλικά βρίσκονται στην περιοχή ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη προσοχή (ειδικότερα όταν πρόκειται για τεχνητή οδοντοστοιχία όπου υπάρχει κίνδυνος να μολυνθείς).
  • Αφαίρεσε τα γάντια σου και πέταξέ τα στον ειδικό κάδο (κίτρινο επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών) σύμφωνα με τον κανονισμό της Επιτροπή Διαχείρισης Αποβλήτων του Νοσοκομείου σας. (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/PPE-donning-doffing.pdf)
  • Θυμήσου, ότι βγαίνοντας από τον εξεταστικό θάλαμο (ακάθαρτη περιοχή) ο ιματισμός σου ενδέχεται να είναι μολυσμένος.
  • Μην βγάλεις την μάσκα σου!
  • Απολύμανε τα χέρια σου με αντισηπτικό στην περιοχή του χειριστηρίου του τομογράφου (καθαρή περιοχή) πριν αγγίξεις το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, την κονσόλα χειρισμού και του εγχυτή.
  • Βελτιστοποίησε  το πρωτόκολλο σάρωσης σύμφωνα με τις διαγνωστικές απαιτήσεις  σε συνδυασμό με το ιστορικό και τις κλινικές πληροφορίες σε συνεργασία με τον ακτινολόγο γιατρό.
  • Διενέργησε τα προβλεπόμενα στάδια της εξέτασης και ενδοφλέβιας σκιαγράφησης όπου ενδείκνυται (και σε συνεργασία όταν χρειάζεται με το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος).

Στάδιο 3: Oλοκλήρωση της εξέτασης – απομάκρυνση του αρρώστου απ’ τον εξεταστικό θάλαμο και απολύμανση

  • Όταν μπεις στον θάλαμο (ακάθαρτη περιοχή), φόρεσε γάντια μιας χρήσης.
  • Αφαίρεσε με ιδιαίτερη προσοχή το χρησιμοποιημένο χάρτινο καλύμμα του εξεταστικού τραπεζιού του τομογράφου χωρίς να ακουμπίσει στον ιματισμό σου και πέταξε το στον αντίστοιχο κάδο σύμφωνα με τις οδηγίες του τμήματος.
  • Στη συνέχεια απολύμανε το εξεταστικό τραπέζι και τις επιφάνειες/ σημεία επαφής (σπόγγοι κεφάλης, σταθεροποίησης, πληκτρολόγιο στο gantry, πόμολα) με τον ψεκασμό κατάλληλου απολυμαντικού ή ζήτησε από  το προσωπικό καθαριότητας να καθαρίσει όλες τις επιφάνειες και σημεία επαφής με ισχυρότερο απολυμαντικό και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΝΛ του Νοσοκομείου.
  • Μετά την απολύμανση, έλεγξε οπτικά τον απεικονιστικό χώρο, και τον βοηθητικό εξοπλισμό χωρίς να αφαιρέσεις γάντια και μάσκα.
  • Μην αφαιρέσεις την μάσκα σου ακόμη!
  • Αφαίρεσε πρώτα και με μεγάλη προσοχή τα  γάντια σου.
  • Πέταξέ τα στον ειδικό κάδο (κίτρινο επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών) σύμφωνα με τον κανονισμό της Επιτροπής Διαχείρισης Αποβλήτων του Νοσοκομείου σας. (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/PPE-donning-doffing.pdf)
  • Απολύμανε τα χέρια σου αμέσως αφού χωρίς γάντια κινδυνεύεις να μολυνθείς!
  • Αφαίρεσε την μάσκα σου με προσοχή ώστε τα κορδόνια  ή το λάστιχο της μάσκας να μην ακουμπήσει το πρόσωπο ή βλεννογόνους του προσώπου (και τα μάτια) , και πέταξέ την στον ειδικό κάδο (κίτρινο επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών) σύμφωνα με τον κανονισμό της Επιτροπής Διαχείρισης Αποβλήτων του Νοσοκομείου σας.
  • Απολύμανε –Πλύνε καλά τα χέρια σου (ξανά επειδή άγγιξες την μάσκα σου)!
  •  Προσοχή στα πόμολα, πληκτρολόγια, κονσόλα, ποντίκι, τηλέφωνο τους διακόπτες φωτισμού, μπορεί να είναι μολυσμένοι.

Γενικά

  1. Για την προφύλαξη επαφής και περιορισμό μόλυνσης, στην έναρξη της βάρδιας αφαίρεσε τον ρουχισμό σου και φόρεσε άνετο και καθαρό νοσοκομειακό ιματισμό και κάνε το αντίθετο με την λήξη της βάρδιας σου.
  2. Περιόρισε στο ελάχιστο ή απόφυγε την χρήση του κινητού σου τηλεφώνου. Είναι άδηλη πηγή μόλυνσης!
  3. Να τηρείς τα μέτρα του ΕΟΔΥ, τις σχετικές πολιτικές τμήματος, τις οδηγίες της  ΕΝΛ και Επιτροπής Διαχείρισης  Αποβλήτων του Νοσοκομείου.
  4. Να αποφεύγεις τον συχρωτισμό και να διατηρείς απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων.
  5. Να καταγράφεις το εμπλεκόμενο προσωπικό στην διαδικασία που βρίσκεται στον χώρο.
  6. Αν φοράς γυαλιά οράσεως, πρόσεξε να μην τα ακουμπήσεις σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας, και στο τέλος να τα πλύνεις προσεκτικά με απολυμαντικό.
  7. Να εφαρμόζεις σχολαστικά οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας.
    1. Προσοχή κατά την αφαίρεση μάσκας και γαντιών
    2. Σχολαστικό πλύσιμο χεριών
  8. Διασφάλισε τον βαθύ καθαρισμό εξοπλισμού και επιφανειών/επαφών
  9. Διασφάλισε τον εξαερισμό των χώρων.
  10. Διατήρησε ελεύθερες όλες τις επιφάνειες από περιττά χαρτιά, έντυπα και υλικό ώστε να απολυμαίνονται οι χώροι ευκολότερα και γρηγορότερα.

5 σκέψεις σχετικά με το “Πανδημία COVID-19: Εξέταση ασυμπτωματικού αρρώστου στον Υπολογιστικό Τομογράφο

  • κυριες και κυριοι συναδελφοι
    Με αφορμη επικοινωνια που ειχα με τη νοσηλευτρια των λοιμωξεων του Νοσοκομειου ρεθυμνου με διαβεβαιωσε οτι η απολυμανση του ιατροτεχνολογικου εξοπλισμου ( φορητο , ακτινολογικος θαλαμοσ , αξονικος κ.α ) ειναι στην αποκλειστικη ευθυνη του τεχνολογου-χρηστη και οτι αυτο υποκειται σε οδηγια του ΕΟΔΥ…..
    πρεπει δηλ εμεις να απολυμαινουμε το μηχανημα που λειτουργουμε και να μην περιμενουμε το προσωπικο της καθαριοτητας να το κανει , οση εμπιστοσυνη μπορει να εχουμε σε αυτο.
    Σας ευχαριστω πολυ ολους….
    χρεος μας να προσεχουμε …..

    Σχολιάστε
    • Σκόπιμο θα είναι η νοσηλεύτρια να σου πει πως “υπόκεινται” στις αρμοδιότητες του ΤΑ βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ. Αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία διότι παραβιάζει τα επαγγελματικά δικαιώματα του ΤΑ (ΠΔ 164-ΦΕΚ 118/Α/14-6-1996). Ο ΤΑ ενημερώνει το νοσηλευτικό προσωπικό για την προετοιμασία του αρρώστου, υποδεικνύει για την παρασκευή διαλυμάτων και εκτελεί τον ποιοτικό έλεγχο των διαδικασιών.
      Επομένως από πουθενά δεν προκύπτει ο ισχυρισμός της. Όμως όπως ανέφερα και στο διαδικτυακό μάθημα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το προσωπικό καθαριότητας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο-ευθύνη που φέρει η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων-και να το επιβλέπουμε. Συνεργαστείτε-ενημερώστε με τις ανάγκες σας και τις οδηγίες του κατασκευαστή του εξοπλισμού απεικόνισης/θεραπείας με την ΕΝΛ ώστε να ξέρει πως να εκπαιδεύσει το προσωπικό καθαριότητας στον καθαρισμό των συστημάτων και χώρων.
      ας μας στείλει την οδηγία του ΕΟΔΥ που επικαλείται να απαντήσουμε ως Σύλλογος.

      Σχολιάστε
  • Ακομα θα ηθελα να προσθεσω το εξης …
    Εξαιρετικα μεγαλη προσοχη στα ρουχα μας ακομα και αυτα του νοσοκομειου. Πολλες φορες στην μεταφορα υπερβαρου ασθενη οπου δεν μπορει ενας τραυματιοφορεας της βαρδιας μονος του και οπου αναγκαστικα θα βοηθησουμε και αγκαλιαζοντας τον ασθενη ( που λεει ο λογος αλλα δεν απεχει μακρυα απο την πραγματικοτητα) τα σεντονια τα ρουχα του νομιζω οτι και ενα ειδος μουσαμα ( αν το λεω καλα ) πανω απο την ποδια θα βοηθουσε στην προστασια μας ….σε καθε ασθενη ….!!!!

    Να ειμαστε παντα καλα να συνεχισουμε να κανουμε αυτο που κανουμε

    Σχολιάστε
  • Μήπως να επικαιροποιήσουμε λίγο τα άρθρα? το κάθε νοσοκομείο ακολουθεί ό,τι προτόκολλο θέλει ο προϊστάμενος και ό,τι βολεύει ανα περισταση…και καθε φορά τα ακουμε εμεις. Εχουμε κατι απο τις νεες ΚΥΑ, όσων αφορά την εξέταση ασθενών θετικών στον covid? Πως χειριζόμαστε τον χώρο? Κουράστηκα να ακούω τον κάθε ενα να λέει πώς θελει εκεινος να γίνεται ήτε γιατι φοβαται περισσοτερο ή λιγοτερο… θελω κατι επίσημο….Οταν κανω υπολογιστική τομογραφία σε θετικό ασθενή θελω να ακολουθώ την διαδικασία που προβλεπουν τα επισημα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα. Να εχω το κεφάλι μου ήσυχο!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *