Επαγγελματικά

Ο Τεχνολόγος Ακτινολόγος κάνει «Βαρύ κι ανθυγιεινό Επάγγελμα»

Αγαπητέ συνάδελφε,

Μπορεί ο τίτλος «Βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα»  να  έχει λοιδορηθεί αρκετά  την προηγούμενη περίοδο, ωστόσο η ίδια η Πολιτεία επιλέγει να διατηρεί τον χαρακτηρισμό αυτό για επαγγέλματα που καταπονούν ιδιαίτερα το εργαζόμενο και εκθέτουν την υγεία του σε κινδύνους πέραν από τους καθημερινούς-αποδεκτούς κινδύνους που ο μέσος εργαζόμενος αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, Η περίοδος της  Πανδημίας COVID 19 ήρθε να θυμίσει σέ όλους πως κάποια επαγγέλματα , μεταξύ αυτών και του εργαζομένου στον τομέα της Υγείας ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους και είναι ασύγκριτα περισσότερο ανθυγιεινά από άλλων εργαζομένων. Οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι και Χειριστές Ακτινολογικού  άλλωστε δεν μπορούν να έχουν εργασία «από το σπίτι» όπως αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι.  

Στην συνέχεια χρειάζεται να ενημερώσουμε υπεύθυνα-όπως πάντα κάνουμε- το τί διαμείβεται την εποχή αυτή σε σχέση με το υπουργείο Υγείας και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).   Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε   ότι έχει συγκροτηθεί  Επιτροπή που εξετάζει την ένταξή του Υγειονομικού προσωπικού συνολικά στα ΒΑΕ και το πόρισμα θα εκδοθεί τον Ιούνιο. Αμφιβολίες ωστόσο εκφράζει η  ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζοντας  πως η επιτροπή αυτή  μοναδικό  της έργο  έχει την  σύνταξη πορίσματος  για την τύχη του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στον Υγειονομικό τομέα.   Αυτό  απέχει πολύ από την συζήτηση για την πλήρη ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα ΒΑΕ.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει αποδεχθεί τα επιχειρήματα και τις θέσεις του  ΠΑΣΥΤΑ ως το μόνο και πλήρες μέλος της που εκπροσωπεί τους τεχνολόγους ακτινολόγους και Χειριστές Ακτινολογικού  προκειμένου να συμπεριληφθεί η ειδικότητα μας στην λίστα «Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων».

Εδώ διευκρινίζουμε ότι για να ικανοποιηθεί το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ που εκπροσωπεί και τον ΠΑΣΥΤΑ θα πρέπει να εφαρμοστεί η λίστα «Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» που ορίζονται στον κανονισμό του πρώην ΙΚΑ και στους εργαζόμενους των αντίστοιχων επαγγελμάτων που προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (υγειονομικοί υπάλληλοι) ή το ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ (προνοιακοί υπάλληλοι), να επεκταθεί σε όλους τους υγειονομικούς και μάλιστα αναδρομικά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όλοι οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι (ΤΕ )  και οι Χειριστές Ακτινολογικού (ΔΕ)   θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι ο ΠΑΣΥΤΑ,  προβάλλει τις θέσεις του επαγγέλματός μας, και διεκδικεί συλλογικά μέσα από τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα  (ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ) των οποίων είναι νόμιμο και πλήρες μέλος  για την ένταξη του κλάδου μας στα ΒΑΕ.

Το Δ.Σ  του ΠΑΣΥΤΑ

Μάιος 2020,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *