Εισαγωγή

COVID 19: Τεχνολόγοι ακτινολόγοι για τεχνολόγους ακτινολόγουςH Πανδημία του COVID -19 διαμορφώνει πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι Τεχνολόγοι ακτινολόγοι, τόσο στην απεικόνιση όσο και στην ακτινοθεραπεία.

Οι έκτακτες αυτές συνθήκες  απαιτούν την ενεργοποίηση στο μέγιστο βαθμό της συλλογικής επαγγελματικής προσπάθειας, της αλληλοϋποστήριξης και της επαγγελματικής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η άμεσή ανταλλαγή εγκύρων και τεκμηριωμένων πληροφοριών βασισμένη σε καλές πρακτικές μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

Ο ύψιστος σκοπός τώρα είναι να κρατηθεί το Υγειονομικό προσωπικό  απρόσβλητο από τον κορονοιό ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το καθήκον στο οποίο είναι ταγμένο:  Την παροχή φροντίδας υγείας σε αυτούς που την χρειάζονται.

Όλοι γνωρίζου ότι οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι βρίσκονται μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας στην πρώτη γραμμή συνάντησης με τα κρούσματα του κορονοϊού.

Έτσι  πρέπει να ενδυναμωθούν με πρακτικές οδηγίες  άμυνας και  προφύλαξης από την προσβολή τους από τον ύπουλο εισβολέα προκειμένου να κρατήσουν το σύστημα υγείας όρθιο στην χώρα μας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων ακτινολόγων, συναισθανόμενος το κρίσιμο των ημέρων που διανύουμε, αλλά και των εβδομάδων που θα ακολουθήσουν δημιούργησε ομάδα επαγγελματιών Τεχνολόγων ακτινολόγων όλων των εξειδικεύσεων , οι οποίοι έχουν συντάξει οδηγίες-διαγράμματα ροής  ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ προκειμένου να συνεισφέρουν στην καθημερινή παροχή φροντίδας απεικόνιση ή θεραπείας από τον ΤΑ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ για τον/την ίδιο-α και τους αρρώστους.

Οι πρακτικές οδηγίες που δίνονται είναι συνταγμένες απαντώντας στο  

 • “πως”
 • “που”  
 • “πότε”

 θα διενεργούνται οι παροχές υπηρεσιών απεικόνισης η  ακτινοθεραπείας από τους ΤΑ ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ίδιοι θα παραμένουν ασφαλείς από την προσβολή τους από τον κορονοϊό .

Η Διατήρηση του δυναμικού του Υγειονομικού προσωπικού ελευθέρου από την νόσο COVID-19 θα κρατήσει την κοινωνία συνεκτική δίνοντας της ελπίδα ότι θα έχει υπηρεσίες υγείας αξιόμαχες και αξιόπιστες, Τώρα, που τις χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Μένουμε ασφαλείς ακολουθώντας τις πρακτικές οδηγίες αυτού του Blog που συντάχθηκαν από επαγγελματίες ΤΑ και απευθύνονται σε επαγγελματίες ΤΑ.

 «Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι για Τεχνολόγους Ακτινολόγους»  είναι το σύνθημα!

5 σκέψεις σχετικά με το “COVID 19: Τεχνολόγοι ακτινολόγοι για τεχνολόγους ακτινολόγους

 • Υπαρχουν εξετασεις στον αξονικο τομογραφο στις οποιες απαιτειται το ‘ντυσιμο” ιατρου ακτινολογου?ελλειψη νοσηλευτριας και δη ΠΕ σε μια πιθανη πνευμονικη εμβολη ποιος θα χειριστει τον εγχυτη? ποιος θα τον συνδεσει με τον ασθενη?

  Σχολιάστε
  • Oι οδηγίες αφορούν ασυμπτωματικό ασθενή. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος εφαρμόζονται οδηγίες της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και του ΕΟΔΥ. Με λίγα λόγια, σε αυτές τις περιπτώσεις ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, είμαστε προετοιμασμένοι. Γιώτα, “ντύνεται” όποιος πρέπει να βρίσκεται εντός του θαλάμου (δηλ. της ακάθαρτης/ζεστής/κόκκινης ζώνης). Φυσικά ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας και τα επαγγελματικά δικαιώματα του ΤΑ παραμένουν σε ισχύ. Ο εγχυτής σου δεν έχει απομακρυσμένη κονσόλα ελέγχου που βρίσκεται εκτός θαλάμου?

   Σχολιάστε
  • Οι οδηγίες που έχουν εκπονηθεί περιγράφουν την διαφοροποίηση διαδικασιών από την ρουτίνα μας στην περίοδο της πανδημίας. Ο τρόπος διενέργειας της εξέτασης στον ΥΤ δεν αλλάζει.

   Σχολιάστε
 • Θα πρεπει να ευχαριστησουμε το συλλογο μας για την πολυ καλη προσπαθεια ενημερωσης των συναδελφων.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *