Δραστηριότητες

Αυτόνομος ρόλος Tεχνολόγων Aκτινολόγων – Πανδημια 2020Με αφορμή την προσφορά απεικονιστικών και ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών σε ασθενείς από Τεχνολόγους ακτινολόγους την περίοδο της πανδημίας COVID-19

H Πανδημία COVID-19 διαμόρφωσε πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα απαιτητικές και συνθήκες παροχής φροντίδας Υγείας σε όλο τον πλανήτη.

Επαγγελματίες υγείας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν  ασυμπτωματικούς αρρώστους, ύποπτα  αλλά και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας  COVID-19.

Η κοινωνία με την γενική έννοια «γιατροί και νοσηλευτές» αναφέρθηκε συνολικά  στο προσωπικό όλου  του φάσματος των μονάδων  φροντίδας Υγείας για να εκφράσει συλλογικά την ευγνωμοσύνη της.

-Με την σειρά μας την ευχαριστούμε για αυτό!

Ωστόσο,

Οφείλουμε να επισημάνουμε στην Κοινωνία,  στην Πολιτεία, στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης ότι:

Είμαστε  και εμείς, οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι (Τ.Α.) ως  επαγγελματικός κλάδος, από  την πρώτη ώρα της πανδημίας  στην πρώτη γραμμή της μάχης!

Δίπλα στον άρρωστο, στα τμήματα εφημερίας των νοσοκομείων και των Κέντρων υγείας.

Οι  Τ.Α. βρισκόμαστε  αυτόνομα  στους  χώρους  παροχής απεικονιστικών υπηρεσιών και ακτινοθεραπείας  μαζί με τους ασθενείς που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς, ή και διαγνωσμένα  κρούσματα της COVID-19.

Συμβάλλουμε  ουσιαστικά με τις γνώσεις μας,  τις δεξιότητες και την επαγγελματική μας  συμπεριφορά στην αποτελεσματική λειτουργία του  συστήματος  παροχής φροντίδας Υγείας  είτε σε νοσοκομειακό επίπεδο, είτε  σε επίπεδο μικρότερων μονάδων υγείας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Είμαστε εμείς , οι Τ.Α  που τοποθετούμε  κατάλληλα και σύμφωνα με τις γνώσεις μας και τις δεξιότητες μας τους   αρρώστους

 • στο εξεταστικό τραπέζι του Ακτινολογικού μηχανήματος ή
 • του Αξονικού Τομογράφου,
 • του μαγνητικού τομογράφου
 • του μαστογράφου
 • που  ρυθμίζουμε τις παραμέτρους απεικονιστικής/ακτινογραφικής έκθεσης,
 • που υπολογίζουμε  την  βέλτιστη ποσότητα και ποιότητα ιοντίζουσας ακτινοβολίας  για την απεικόνιση,
 • που φροντίζουμε για την ασφάλεια και άνεση του αρρώστου κατά την  διάρκεια της απεικόνισης,
 • που φροντίζουμε  ταυτόχρονα την προστασία αρρώστου και εργαζομένων από την μη αναγκαία έκθεση στις (αναπόφευκτα)  βλαπτικές επιδράσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας.
 • που φροντίζουμε για την πιστή εφαρμογή και τήρηση των  πρωτοκόλλων μη διασποράς του ιού,  πριν-κατά και μετά της κάθε απεικονιστική εξέταση.

Οι απεικονιστικές πρακτικές  απαιτούν και επιβάλλουν την εγγύτατη συνύπαρξη μας  με τους αρρώστους, σε βαθμό που ενέχει αυξημένους κινδύνους  μόλυνσής μας από  τον επικίνδυνο ιό, αν δεν διαθέτουμε τα επαρκή και κατάλληλα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, και δεν τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά.

Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε την ιδιαίτερη  σημασία της ειδικότητας μας , από τις λίγες που καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε βεβαιωμένα κρούσματα , αρρώστους στην  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διενεργώντας  ιατρικές απεικονίσεις θώρακος  επί της κλίνης του αρρώστου, πράξη  που απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα, ατομική ευθύνη και υψηλό αίσθημα συνεργασία με το προσωπικό των αντίστοιχων ΜΕΘ.

Επισημαίνουμε τις προκλήσεις που  καλούμαστε  να αντιμετωπίσουμε όταν διενεργούμε εξετάσεις  για την παρακολούθηση της νόσου με ΥΤ (Αξονική Τομογραφία) σε αρρώστους που νοσούν από COVID-19 σε  χώρους  όπου δεν υπάρχει φυσικός εξαερισμός κι επομένως ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Ακόμα  τονίζουμε τον ιδιαίτερα σημαντικό και απαιτητικό ρόλο του Τεχνολόγου ακτινοθεραπείας  όπου υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα της έκθεσης μας  σε βιολογικά και σωματικά εκκρίματα των ασυμπτωματικών αρρώστων.

Εδώ υπογραμμίζουμε την υψηλή  υπευθυνότητα του  Τεχνολόγου Ακτινοθεραπείας στην σχολαστική  αποφυγή-αποτροπή της ενδεχόμενης διασποράς μόλυνσης σε άλλους ανοσο-κατασταλμένους αρρώστους.

Ακόμα επισημαίνουμε την υπευθυνότητα αλλά και την δυσκολία που υπάρχει στην απολύμανση των ομοιωμάτων ακτινοθεραπείας και των μέσων ακινητοποίησης των ακτινοβολουμένων ασθενών.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους αισθανόμαστε την ανάγκη να καταστήσουμε ευδιάκριτη την παρουσία μας στον χώρο των υπηρεσιών φροντίδας υγείας , ως αυτόνομων επαγγελματιών στο χώρο της ιατρικής απεικόνισης και Ακτινοθεραπείας, το υψηλό αίσθημα συνεργασίας που καθημερινά μας διακατεχει στις επαγγελματικές μας σχέσεις με τους  ακτινολόγους γιατρούς/ακτινοθεραπευτές ογκολόγους, τους νοσηλευτές των τμημάτων που εργαζόμαστε, καθώς και με όλο το προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων με το οποίο ερχόμαστε σε επικοινωνία ή συνεργασία.

 • Ο υψηλός μας επαγγελματισμός και η αίσθηση ευθύνης ως επαγγελματιών υγείας προσθέτει αξία στο σύστημα υγείας της χώρας μας,
 •  προσθέτει στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας υγείας της χώρας μας και
 • επικοινωνεί το αίσθημα ασφάλειας στον άρρωστο και την οικογένεια του όταν λαμβάνει υπηρεσίες ιατρικής απεικόνισης ή και ακτινοθεραπείας από εμάς.

Ενωμένοι θα βγούμε νικητές από αυτή την Πανδημία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *