Πανδημία: Δήλωση προς το υπουργείο Υγείας και την Ελληνική Πολιτεία

Αγαπητοί συνάδελφοι  μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων  Ακτινολόγων

Έχουμε ακούσει και ενστερνιζόμαστε τις ανησυχίες και διαμαρτυρίες σας από όλες τις περιοχές της χώρας σχετικά με την άνιση και δύσκολη πρόσβαση σε μέσα ατομικής προστασίας.
Εκτιμούμε και ευχαριστούμε που επικοινωνείτε με τον Σύλλογο και μας ενημερώνετε για τις συνθήκες αυτές.
Σε απόκριση της ενημέρωσής σας προς τον Σύλλογο, ο ΠΑΣΤΑ εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση-ανακοίνωση  προς τα μέλη του, βασισμένη στις βέλτιστες τεκμηριώσεις όπως προκύπτουν μέχρι σήμερα.

Ανακοίνωση – Δήλωση προς το υπουργείο Υγείας και την Ελληνική  Πολιτεία

Οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι είναι επαγγελματίες  που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή των ιατρικών απεικονίσεων, σε τμήματα διαγνωστικής απεικόνισης, υπολογιστικής τομογραφίας, πυρηνικής ιατρικής, μαγνητικού συντονισμού, μαστογραφίας και ακτινοθεραπείας .

Κατά τη διάρκεια αυτής της Πανδημίας , για  εκτέλεση των επαγγελματικών  δραστηριοτήτων τους, οι  Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς COVID-19  είτε στο τμήμα επειγόντων, είτε στην ΜΕΘ ή και σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς με COVID-19 μεταβαίνουν στο τμήμα της ιατρικής απεικόνισης για τις εξετάσεις τους.

Ακόμα οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι αλληλοεπιδρούν άμεσα με πλήθος μη προσβεβλημένων αρρώστων, συμπεριλαμβανομένων και των πλέον  ευάλωτων όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι,  και οι καρκινοπαθείς.

Λόγω της φύσης του επαγγέλματος, είναι αδύνατον οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι   να τηρήσουν την απόσταση των 2  μέτρων από το άρρωστο. Αυτό ισχύει για κάθε ασθενή, σε κάθε τμήμα.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική  την ανάγκη οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό/Μέσα  Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Ο επαρκής εξοπλισμός τους με  ΜΑΠ  θα διασφαλίσει, ότι:

-Oι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι, όσο και οι άρρωστοι τους οποίους φροντίζουν, θα προστατεύονται από πιθανή μόλυνση του ιού (COVID-19)

-To Σύστημα Υγείας  της χώρας μας θα μπορέσει να διατηρήσει τη λειτουργική πρόσβαση των αρρώστων σε υπηρεσίες απεικόνισης και θεραπείας τους, κατά τη διάρκεια αυτής της Πανδημίας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ακτινολόγων συστήνει στα μέλη του  και ζητά από την Πολιτεία:

  1. Για ασυμπτωματικούς αρρώστους ή ύποπτους για λοίμωξη COVID-19, οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη  πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), όπως γάντια, ασπίδες προσώπου ή γυαλιά, ρόμπες και χειρουργικές μάσκες. για προφύλαξη από σταγονίδια του αρρώστου

2. Για επιβεβαιωμένους ή ύποπτους αρρώστους με COVID-19 που υποβάλλονται σε διαδικασία  αερολύματος (aerosol-generating procedure), οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας ειδικό για λοιμώξεις  (airborne precautions), όπως γάντια, προστατευτικές ασπίδες ή προστατευτικά γυαλιά, ρόμπες και μάσκα N95.

3. Για όλους τους άλλους αρρώστους, συνιστούμε οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι να έχουν την ίδια πρόσβαση στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που εργάζονται άμεσα με τους αρρώστους.

Χρέος των Τεχνολόγων Ακτινολόγων είναι να δώσουν την μάχη με την πανδημία COVID 19

Χρέος της Πολιτείας είναι να  εφοδιάσει με κατάλληλο και επαρκή εξοπλισμό τους ΤΑ για να δώσουν αποτελεσματικά και νικηφόρα την μάχη αυτή κρατώντας τους εαυτούς τους και συνεπώς το Σύστημα όρθιο και αποτελεσματικό.

Καλούμε την Πολιτεία να εκτελεί το χρέος της όπως και οι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι εκτελούν καθημερινά το δικό τους.

Η Νίκη της Πανδημίας θα ανήκει σ όλους!

Το Δ.Σ του ΠΑΣΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *